Bağırsak Sağlığımız Performansımızı Nasıl Etkiler?

PaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaş
Bağırsak Sağlığımız Performansımızı Nasıl Etkiler?

Hangi spor dalından konuşursak konuşalım söz konusu performans olduğunda, çoğumuzun aklına antrenmandan sonra gelen ikinci şey, vücuda alınan yakıtlar; yani beslenme olacaktır. Özellikle uzun saatler boyunca antrenman yapmak durumunda olan dayanıklılık sporcuları için alınan yakıt, takıntı haline gelecek kadar önemlidir.

Ancak yine birçoğumuz, sadece yakıtı ‘almak’ kısmına odaklanırken, alınan yakıtı sağlıklı bir şekilde enerjiye dönüştürecek ve devamında da büyük ölçüde performansımızı iyi veya kötü etkilemeye devam edecek sindirim sistemine yeterince dikkat etmiyoruz. 

“Probiyotik” teriminin tanımını yaparsak, sindirim sistemimiz için önemli olan canlı bakteriler ve mayalardır. Vücudumuz hem faydalı hem de zararlı olan bakterilerle doludur. Bu bakteriler arasında probiyotikler “yararlı” bakteriler olarak adlandırılırlar.

Bağırsak floramız hayati öneme sahiptir, çünkü uygun bağırsak pH’sının korunması, enzim aktivitesi ile sindirim fonksiyonu, bağışıklık fonksiyonunun modülasyonu, antimikrobiyal maddelerin üretimi, böylece işgalci bakterilere karşı savunma ve bir denge sağlanması, bazı vitaminlerin sentezi, amino asitlerin üretimi, kısa zincirli yağ asitlerinin sentezi, detoksifikasyon ve birçok maddenin dönüşümü gibi çok önemli işlevleri vardır.

Dr. Shekhar Challa, iyi ve kötü arasında bir denge olduğu sürece sindirim sisteminin doğru çalışacağını söylüyor. “Ancak bu dengenin türlü nedenlerden ötürü – antibiyotik kullanımı, aşırı egzersiz veya hareketsiz yaşam, aşırı şeker tüketimi, uyku düzeni, seyahat, stres, beslenme tarzında ani değişimler vs.- bozulması durumunda kendinizi hem fiziksel hem de psikolojik olarak gerçekten kötü hissedersiniz.”

Challa, bu dengenin korunması veya bozulması halinde yeniden iyileştirilmesi için yapılması gerekenin, faydalı bakterilerin vücuda alınması olduğunu söylüyor. Bunu yapmanın en iyi yolu ise yoğurt, kefir ve lahana turşusu gibi fermente gıdaları mutlaka tüketmek ve gerektiğinde probiyotik takviyesine başvurmak.

Probiyotik katkılı olsun veya olmasın, tam tahıllı olmayan, rafine şeker içeren, sağlıksız yağlarla bezenmiş gıdalara karşı her zaman dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıyor.

Lif, protein, pre ve probiyotikler yönünden zengin besinler aldığınızda, sindirim sisteminizin daha dengeli hale geleceğini ve iştahınızın, aşırı şeker isteğinizin giderek azalacağını unutmayın!

 

Bu Sayfa 1383 kez ziyaret edilmiştir.
Tarih : 06 Eylül 2020
38 133
© Mavi Yıldızlar / 2020 tüm hakları saklıdır.